Prístup vlády k pekárom je tragikomický, krivdu by mali napraviť, vraví Slavomír Moravčík

Slavomír Moravčík (Zdroj: SPPK)

ROZHOVOR Slovensko má obrovské problémy so sebestačnosťou potravín, ktoré sa ukázali už počas prvej vlny pandémie koronavírusu. Náklady slovenským potravinárom vzrástli astronomicky, pritom ich už v našej krajine veľa neostalo, hovorí v rozhovore pre Denník Slovensko riaditeľ Liptovských pekární a cukrární VČELA-Lippek Slavomír Moravčík.

V prvej vlne koronakrízy mal slovenský spotrebiteľ na pulte dostatok chleba a pečiva. Bude to platiť aj pre druhú vlnu?

Už v prvej vlne koronakrízy bol problém s dodávkami droždia. Slovensko má obrovské problémy so sebestačnosťou potravín. Múky síce možno bude dosť, ale chlieb, to nie je len múka!

Ministerstvo pôdohospodárstva viackrát rokovalo s obchodníkmi, či bude mať Slovensko dostatok potravín. Nemyslíte si, že malo skôr komunikovať s potravinármi?

Ministerstvo asi nie je ešte celkom zorientované v potravinárskej problematike. Pravdepodobne sa spoliehajú, že všetky potraviny sa dajú doviezť. No čerstvý, kvalitný, zdravý chlieb a pečivo sa v potrebnom množstve nedajú doviezť! A dovezené, zamrazené, dopekané polotovary nemôžu čerstvému chlebu a pečivu konkurovať!

Počas koronakrízy pekárom vzrástli náklady s dodržiavaním zvýšených hygienických nárokov? O koľko? Čo všetko ste museli robiť nad rámec tradičných opatrení?

Náklady v súvislosti s koronou nám vzrástli do astronomických výšok! Ako pekári sme v prvom kontakte so spotrebiteľmi. My sme aj počas krízy zásobovali nemocnice, DSSky, vojsko, hasičov, atď. V prvých fázach krízy sme nakupovali rúška a respirátory za nehorázne ceny a po známosti, dezinfekciu sme si vyrábali sami z 80 % liehu, peroxidu a alpy. Bol to najdrahší dezinfekčný roztok na svete, ale zase perfektne fungoval a  funguje doteraz! Žiadna iná dezinfekcia totiž nebola k dispozícii, nedala sa kúpiť!

Dezinfikovali sme denne všetky priestory výroby, šatne, chodby, jedálne, expedície, vrátnice, obchody, stroje a zariadenia, skrátka VŠETKO, ale hlavné autá určené na rozvoz. Zamestnancom poskytujeme vitamíny D, C a horčík, zinok na posilnenie imunity a prostriedky na osobnú ochranu. To sú neuveriteľné náklady.

Koľko mesačne minie štandardná priemyselná pekáreň dezinfekčných prostriedkov?

Mesačne nás koronakríza stojí asi 10-tisíc eur. Toľko platíme za dezinfekciu a ochranné pomôcky. A to sú len priame materiálové náklady, bez miezd pracovníkov, ktorí dezinfekciu zabezpečujú.

Z covidovej výzvy ministerstva pôdohospodárstva nevyčerpali potravinári ani polovicu. Prečo boli pekári z tejto výzvy vylúčení? Ako to vnímate?

Prečo boli pekári vyňatí z eurofondovej pomoci, keď stáli v prvej línii boja proti pandémii a chránili celé Slovensko pred jej rozširovaním, nevieme. Údajne nie sme nejakí “prvospracovatelia”, tak vraj nemáme nárok. Tragikomické! Verím, že ministerstvo alebo vláda túto krivdu skoro napraví a náklady nám refunduje.

Vláda Igora Matoviča schválila zvýšenie poplatkov za odpady. Ako sa to dotkne pekárenského sektora?

Poplatky za odpady zasiahnu aj pekárov, ale keďže ešte nemáme presne prepočítané dopady, neviem sa presnejšie vyjadriť, o koľko nám stúpnu náklady, ale určite stúpnu.

V reformnom dokumente Moderné a úspešné Slovensko sa síce hovorí o nadmernej závislosti našej krajiny od automobilového priemyslu a potravinovej sebestačnosti, avšak konkrétne opatrenia na podporu potravinárskeho priemyslu chýbajú. Ako to hodnotíte? Ako by mal štát podporiť potravinárov?

V programe rozvoja sa potravinári, a teda ani pekári, vôbec nespomínajú. To je nepochopiteľné, keď všetci hovoria o sebestačnosti Slovenska vo výrobe potravín! Zatiaľ však len hovoria, lebo sa to dobre počúva. Nechápem to!

Štát musí podporiť potravinárov zo “štátnych”, ale aj “európskych peňazí”, je ich dostatok. A robia tak všetky okolité štáty či už priamo alebo nepriamo! Aj preto sú slovenské výrobky niekedy menej konkurencieschopné. Slovenské potraviny ale patria k najkvalitnejším v Európe.

Verím, že sa štát nebude spoliehať na dovoz potravín zvonku, ale vyrobí si svoje a podporí vlastných, slovenských potravinárov. Už ich veľa neostalo!

— Peter Števkov

Vydržte, hlasujete...

Ďakujeme za váš hlas...

Už ste hlasovali...

16

Našli ste chybu? Napíšte nám na

ZACHRÁŇTE DENNÍK SLOVENSKO


Rastúca čítanosť, no klesajúce príjmy. Tento paradox súvisiaci s koronakrízou neobchádza ani Denník Slovensko. K nemu sa pridružili aj početné podpásové útoky oponentov.

Pomôcť k záchrane perspektívneho národno-konzervatívneho mediálneho projektu však môžete aj vy. Urobiť tak môžete zaslaním ľubovoľného príspevku alebo pravidelnou sumou na náš transparentný účet, prípadne na náš bežný firemný účet.
Bojujeme aj za vás. Ďakujeme.


Prispejte nám transparentne
(IBAN: SK58 0900 0000 0051 6012 9105)

Prispejte na náš bežný firemný účet anonymne
(IBAN: SK22 0900 0000 0051 7010 3099)

DENNÍK SLOVENSKO — Denník pre Slovensko

Sme mladí ľudia, ktorí písanie chápu nie len ako spôsob vlastnej sebarealizácie, ale aj ako povinnosť voči vám ostatným. Nebudeme sa však stavať do nečitateľnej pózy, ale nahlas šíriť to, čo pokladáme za objektívne správne so zreteľom na náš hodnotový systém. Neromantizujeme si minulosť, ale nasledujeme pozitívny odkaz našich dejateľov či predkov, ktorí za náš spôsob života, vlasť a rodinu umierali a chceme našu domovinu odovzdať budúcim generáciám v ešte lepšom stave, než v akom sme ju našli. Čítajte viac...